5WS

Meghívó – Ötödik workshop

Téma:        A startupperek által elkészített SWOT analízisek és Business Model Canvas-ek értékelése;
felkészülés a startup pitch-ekre

Helyszín:  Unikornis Irodaház,  3300 Eger, Bethlen Gábor u. 9. 3. em.

Időpont:   2016. május 18.  (szerda)  15:00 órakor.

A workshopon folytatjuk az általatok elkészített SWOT analízisek és Business Model Canvas-ek értékelését. Ezt követően izgalmas és kihívásos feladatokon keresztül üzleti ötletetek prezentálására, a startup pitch-re fókuszálunk.

Ne felejtsétek otthon a SWOT-ot és a BMC-t – ha kérdésetek van a kitöltéssel kapcsolatban keressétek bátran Szolnoki Szabolcsot a szolnoki.szabolcs@bvk.hu email címen.

Mi is az a startup pitch?

Számos induló innovatív vállalkozási ötlet sorsát annak megnyerő prezentációja, divatos startup szlenggel élve a „pitch” dönti el.  A baseball játékból átvett „pitch” jelentése szó szerinti fordításban „dobni”, üzleti ötlet bemutatásakor a „bedobni az ötletedet” értelemben használjuk.

Miért és kiknek fontos az üzleti ötlet prezentációja? Az üzleti ötletek tulajdonosai a legritkább esetben rendelkeznek a vállalkozás elindításához és kezdeti fenntartásához, fejlesztéséhez elegendő forrással, banki és hagyományos finanszírozási formákban pedig nem tudnak részesülni. A pitch-ek célja ezáltal a forrásszerzés, nézőközönségük legtöbbször befektetőkből és szakértőkből áll.

Amikor felkészülünk egy „pitch”-re, igyekezzünk megismerni a velünk szemben ülőket. A startup versenyeken és az üzleti ötletek bemutatására lehetőséget biztosító egyéb találkozókon, rendezvényeken a szervezők szinte minden esetben a vállalkozók rendelkezésére bocsátják a résztvevő befektetők és szakértők nevét, tevékenységüket, nem ritkán még a befektetésre fordítandó szabad tőkéjük nagyságát is. Ha megismertük a közönséget, tudni fogjuk azt, hogy milyen hasonlatokkal éljünk a termékünk vagy szolgáltatásunk bemutatásakor, milyen szinten kell például a működési elvről beszélnünk, de a várható kérdésekre való felkészülés is könnyebbé válik.

Mindösszesen 3 perc – ennyi időnk lesz arra, hogy eladjuk magunkat és az üzleti ötletünket. A hazai és a nemzetközi „pitch”-ekre 180 másodpercet kapnak a startupperek, ami első, második, de a harmadik, tréner vagy tükör előtti próbálkozáskor is megvalósíthatatlannak tűnik. A feladat teljesítése természetesen távolról sem lehetetlen. Alkossunk meg egy jól felépített struktúrát és a „pitch” alatt ne zökkenjünk ki belőle.

A Purpose Story sablon az üzleti ötlet prezentációjának megtervezésekor a Core Story Canvas kitöltését megelőző utolsó lépés. Az egyetlen oldalas tréninganyag 10 sorban összefoglal mindent, ami vállalkozásunk magját alkotja.

A Csillagok Háborúja c. filmhez hasonlóan először a kontextust, a világot, amelyben élünk vázoljuk, majd elhelyezzük vállalkozásunkat abban és megfogalmazzuk ajánlatunkat, továbbá azonosítjuk ügyfeleinket, vásárlóinkat. Ezt követően kitérünk igényeikre, szükségleteikre és bemutatjuk a számunkra általunk biztosított előnyt, értéket, szembeállítva azzal, amit versenytársaink kínálnak a különbség kihangsúlyozásával.

Utolsóként az értékteremtés jegyében megfogalmazzuk missziónkat és elképzelünk egy olyan világot, amelyben termékünk vagy szolgáltatásunk lényegi változást hoz.

A Core Story Canvas („a történet magjának vászna”) kidolgozása az i. e. SMART tréningek „pitch”-re felkészülő szakaszának kulcsfontosságú feladata. A Core Story Canvas 15 rubrikája komplex, a vállalkozás prezentálásában nélkülözhetetlen, minden elemre kiterjedő tréninganyag. Miután kitöltöttük, képesek leszünk az ajánlatunk, a felhasználók, a piac, a versenytársak, az ötletünk egyedisége, és ezzel egy időben hitünk, küldetésünk és saját értékeink megnyerő prezentációjára is. A Core Story Canvas egy olyan kommunikációs vállalkozói eszköz, amely lehetővé teszi számunkra márkánk és üzleti ötletünk tartalmas megformálását és ismertetését.

A Purpose Story és a Core Story Canvas sablonja ingyenesen letölthető az i. e. SMART Vállalkozói Tudástárból: www.iesmart.hu

Az interaktív workshopon mindenkinek lehetősége lesz kérdéseit feltenni az előadónak és előzetes bejelentkezés alapján (info@hmvk.hu) a rendezvény napján ingyenes startup tanácsadáson is részt vehetnek azok, akik üzleti ötlettel vagy már meglévő projekttel rendelkeznek.

Számítunk részvételetekre!