10 meno Startup

10 menő startup, amelyekért egyszerűen megőrül a világ

Klarna (Svédország)

A svéd alapítású Klarna jelenleg 18 országban van jelen, ezek közül a németeknél, az olaszoknál és a franciáknál piacvezető az e-kereskedelmi fizetések területén, anyaországában pedig a 10 milliós lakosság 40 százaléka használja a szolgáltatásukat. A felhasználók a Klarnával úgy tudnak vásárolni, hogy se készpénz, se kártya nem kell hozzá, csak egy e-mail-cím és egy irányítószám. A Klarna kifizeti a vásárlás ellenértékét, majd behajtja 14 napon belül, így sokszor csak azt követően fizet a vásárló ténylegesen, amikor már megkapta az árut. Az általuk üzemeltetett online fizetési rendszer egy összetett algoritmussal működik, amely sokféle adatot vesz figyelembe, például a felhasználó korábbi vásárlási szokásait vagy éppen a napszakot is figyelembe veszi. A csalások szűrését és a vásárlás engedélyezését ez az algoritmus végzi. A Klarna nemrégiben bejelentette, hogy 100 millió dollárt forgatnak az Amerikai terjeszkedésbe, a következő hetekben 200 amerikai vállalattal kötött partnerségről fognak beszámolni az ígéretük szerint.

1_10
Sebastian Siemiatkowsk, az egyik alapító.

Transferwise (UK)

A Transferwise a nemzetközi átutalások területén újított hatalmasat, de ebből az ügyfeleik csak annyit éreznek, hogy a banki nemzetközi átutalásokhoz képest jóval olcsóbban tudnak pénzt küldeni egymásnak a különböző országokban élő emberek. Ráadásul az ígéretük szerint az átutalások 90 százaléka 1 napon belül teljesül, ami nagyon gyorsnak számít. A Transferwise egy P2P, azaz személyek közötti rendszer logikája mentén működik, amely azért olcsóbb a versenytársainál, mert a rajtuk keresztül átutalt pénzek valójában soha nem hagyják el az adott ország határait. Ehelyett a Transferwise összepárosítja a különböző országokban élő ügyfelei átutalásait. Például egy londoni ügyfél Budapestre küldene 100 fontot, és egy nyíregyházi ügyfél pedig ennek megfelelő értékű (azaz kb. 43 ezer) forintot Liverpoolba. A cég azonban a két ügyfelet összepárosítja, gyakorlatilag kicseréli a címzetteket. Így mind a két átutalás a megfelelő összeggel teljesül úgy, hogy a Transferwise a nemzetközinél jóval olcsóbb belföldi átutalással teljesítette mindkét megbízást, a költségelőnyt pedig megosztja az ügyfeleivel.

Taavet Hinrikus társ-alapító
Taavet Hinrikus társ-alapító

Coinbase (USA)

A Coinbase egyben Bitcoin-tőzsde és Bitcoin-tárca szolgáltató, vagyis lényegében véve egy olyan “bank”, amely a Bitcoin-közösséget szolgálja ki. A tárca-szolgáltatás nagyon hasonló egy átlagos bank számlavezetési szolgáltatásához, a virtuális valuta tárolását jelenti az ügyfél részére. A tőzsdei szolgáltatás a Bitcoin hagyományos pénzre és visszaváltását jelenti. Ezen kívül kereskedőknek is segítenek a Bitcoin elfogadásában. 2013-ban először 5, majd 25 millió dolláros tőkebevonáson estek át. 2014-ben már több mint 1 millió ügyféllel rendelkeztek, és ebbenaz évben indították el a Bitcoin-tárolási szolgáltatást. 2015 januárjában 75 millió dollárnyi friss tőkét vontak be, így lett a Coinbase tulajdonosa többek között az amerikai katonaság bankja (USAA) és a New York-i tőzsde (NYSE).

Brian Armstrong társ-alapító.
Brian Armstrong társ-alapító.

Lending club (USA)

A Lending Club saját meghatározása szerint az első olyan alternatív pénzintézet, amely személyek közötti (P2P) hitelezést tesz lehetővé. A SEC által is felügyelt vállalat honlapján a hitelt felvenni kívánók beadhatják igényüket ezer és 35 ezer dollár közötti kölcsönökre, majd a Lending Club megvizsgálja az ügyfél hitelképességét. Ha megfelel a minimumelvárásoknak, akkor megkapja adósbesorolását, ami meghatározza hitelkamat szintjét is. A legjobb adósok 6 százalékos, a legrosszabb de még hitelképes adósok 27,5 százalékos kamatot fizetnek a hitelért, amelyek jellemzően 3 évre szólnak, az öt éves hitelekért felárat kell fizetni. A hitelezők böngészhetnek a kölcsönért folyamodók között, és eldönthetik, hogy kinek és mekkora összegben hiteleznének. A Lending Club bevétele az adósoknak hitelközvetítésért számított 1-1,5 százalékos díjból, és a hitelezőknek számított kereskedési díjakból származik.

Renaud Laplanche, alapító és vezérigazgató.
Renaud Laplanche, alapító és vezérigazgató.

Motif Investing (USA)

A Motif Investing egy online pénzügyi tanácsadó és brókercég, amely egészen egyedi, személyre szabott befektetési portfoliókat épít az ügyfeleknek úgy, hogy ehhez az ügyfeleknek nem kell pénzügyi zseninek lenniük. Ahelyett, hogy befektetési stratégiák, múltbeli hozamok, vagy speciális eszközosztályok szerint fektetnék be az ügyfelek pénzét, az ügyfél ötlete, az általa megválasztott akár teljesen hétköznapi téma szerint készítenek befektetési portfóliókat. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy az ügyfél előáll egy ötlettel vagy témával, például a robotika jövőjében bízik, ezért olyan cégekbe fektetne, amelyek ezen a területen dolgoznak. A Motif Investing összeállít egy legfeljebb 30 elemből (részvény, kötvény, ETF) álló, az ügyfél ötletének megfelelően súlyozott portfóliót.

5_10

Personal Capital (USA)

A Personal Capital egy fejlett személyes pénzügyi menedzsment szoftvert (PFM – Personal Finance Management) kínál, amelyet online vagyonkezelési szolgáltatással fejelnek meg. Több mint 700 ezer ügyfelük összesen 150 milliárd dollárnyi vagyont követ nyomon a szoftverükön keresztül, illetve 1 milliárd dollár feletti vagyont kezelnek közvetlenül. A PFM programmal az ügyfelek a különböző intézményeknél vezetett számláikat online, egy applikáción keresztül összesítve követhetik nyomon. Így tulajdonképpen teljes képet alkothatnak arról, hogy mekkora jövedelmük van, mire mennyit költenek, hogyan teljesítenek a befektetéseik, és felfedezhetik az addig számukra rejtett költségeket. A vagyonkezelés pedig úgy néz ki, hogy az ügyfél online megadja az adatait, majd a személyes tanácsadója online lép kapcsolatba vele, és később is virtuálisan segít felépíteni a befektetési stratégiáját, és optimalizálni az adófizetését.

A Personal Capital szoftverfejlesztő csapata.
A Personal Capital szoftverfejlesztő csapata.

Betterment (USA)

Az online pénzügyi szolgáltatások területére tört be az egykori harvardi diák, Jon Stein által 2008-ban megálmodott szolgáltatás, a Betterment, amely mára 2 milliárd dollár feletti kezelt vagyonnal és 90 ezer ügyféllel rendelkezik. A cég fennállása óta mintegy 105 millió dollárnyi kockázati tőkét vont be működéséhez. A vagyonkezelés profilú cég egy robot-tanácsadó segítségével és ETF-ek (tőzsdén kereskedett alapok) súlyozásával alakít ki az adott ügyfélre szabott befektetési protfóliókat, és emellett kiváló adóoptimalizációs lehetőségeket kínálnak.

7_10
Jon Stein alapító

Wealthfront (USA)

A 2011 óta működő Wealthfront a Bettermenthez nagyon hasonlóan működik, azonabn még náluk is nagyobb, 2,4 milliárd dolláros vagyont kezelnek. Az ügyfél különböző kérdésekre válaszolva megadja, hogy mekkora kockázatot képes elviselni, a Wealthfront algoritmusa pedig a válaszok alapján megmondja, hogyan lehet számára a lehető legmagasabb hozamot elérni, mindezt a hagyományos pénzügyi tanácsadók által kért jutalékok és díjak töredékéért. Szintén ETF-ek közötti súlyozással hoznak létre személyre szabott ügyfélportfóliókat, és az adóoptimalizációban is jeleskednek.

Adam Nash, elnök-vezér
Adam Nash, elnök-vezér

Square (USA)

A Square alapvetően egy mobil POS-terminállal és a mögötte álló szoftverrel futott be. Ez nem a Magyarországon ismert, hordozható hagyományos POS-terminál, amiben egy kis SIM-kártya van, hanem tulajdonképpen egy mobil eszköz (okostelefon vagy tablet), és egy kiegészítő kártyaolvasó eszköz hibridje. A Square ezeken keresztül 30 milliárd eurónyi fizetési tranzakciót bonyolított 2014-ben, ugyanakkor éves bevétele még nem haladja meg az 1 milliárd dollárt. Viszont a cég itt nem állt meg, rengeteg olyan kapcsolódó szolgáltatást nyújtanak, amelyekkel együtt egy komplett szolgáltatáscsomagot tudnak kínálni. Például készletnyilvantartó rendszert, a kártyaelfogadási folyamat támogatását is segítik, de személyek közötti (P2P) fizetési megoldással, és mobiltárcával is rendelkeznek.

Square m-POS
Square m-POS

Funding circle (UK)

A Funding Circle a Lending Clubhoz hasonló személyek közötti (P2P) hitelezési szolgáltatást nyújt, viszont csak kkv-knak. Egy olyan platformot üzemeltetnek, amelyen keresztül eddig 797 millió fontnyi hitelt finanszírozott több mint 42 ezer befektető 10 ezer vállalkozásnak. A hitelt nagyjából 1 héten belül folyosítják azoknak, akik átesnek a hitelminősítésen. A hiteleket finanszírozó befektetők között vannak magánszemélyektől kezdve nagy intézmények is, a befektetéseken akár 7,2 százalékos évesített hozamot is el lehet érni, ami az alacsony hozamkörnyezetben magas megtérülésnek számít.

Forrás:  portfolio.hu